Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jemne korenene orientalni sezamky

9. 11. 2012

Jelikoz se pomalu blizi vanocni svatky, dovolila jsem si jiz nyni pridat recept na susenky, ktere se pro tuto prilezitost hodi . Korenim splnuji pozadavky na dotvoreni vanocni atmosfery a jednoduchou pripravou neubiraji prilis casu v predvanocnim shonu. Takze, at uz se budete radovat z magickeho tezitka , nebo lit olovo-volovo , nebo merit kodiaka, muzete u toho mlsat a treba prave tyto susenky.

Podstatnou cast techto krehkych susenek tvori sezamova hmota Chalva (Chalva = sladky), ktera je dostupna ve vsech vetsich supermarketech, hypermarketech nebo obchodech se zdravou vyzivou. Casto byva ochucena medem, orisky, cokoladou ci pomerancovou nebo ruzovou esenci. V arabskem svete je velmi oblibena. 

sezamky-002.jpg

 

Co budeme potrebovat:

200g halawi (chalva - sladka sezamova hmota; existuje i ruzne ochucena napr. vanilkova, kakaova, oriskova; pouzit se daji vsechny varianty)
200g masla
2 sklenice hl. mouky (1 sklenice = 200ml)
spetka mleteho anyzu, skorice a hrebicku

bily sezam na obaleni

 

Jak na to:

Z mouky, halawi a koreni utvorime zmolenku, pridame na kousky nakrajene maslo a spojime v hmotu. Nechame v lednici 1/2 hodiny odpocinout.

Pote rukou (nebo lzickami) tvorime male kulicky, ktere obalime v sezamu, dame na plech a dnem sklenice malicko primackneme (sezamky se pri peceni mirne roztecou, proto opravdu zlehka).
Ja mam kazdou sezamku pred pecenim zhruba 2 cm vysokou a 3 cm sirokou. 

Peceme 15 minut pri 150 stupnich (pouzivam horky vzduch). Nechame na plechu vychladnout.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář