Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky
Co budeme potrebovat:
Okra:
500g cerstve okry - plody ibisku jedleho (nejlepe tobolky dlouhe max. 7 cm)
7 strednich zralych pevnych rajcat
1 svetle zelena paprika
1 vetsi cibule
6 strouzku cesneku
hrst hladkoliste petrzelky
1 lzicka smesi "7 koreni" (lze nahradit mletou smesi hrebicku, pepre, bileho pepre, noveho koreni, skorice, rimskeho kminu a spetkou kari)
1 lzicka rajskeho protlaku
olivovy olej
sul
voda
arabska ryze:
2 hrnky ryze
1/2 hrnku testovinove ryze (mohou byt i vlasove nudle)
1 lzicka masla
voda
sul
olivovy olej
piniove orisky (dle chuti)
Jak na to:
Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat.
Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrobno pokrajeny cesnek, nechame lehce provonet. Prisypeme na vetsi kostky nakrajenou papriku, okru a chvilku (cca 5 minut) restujeme. Nakonec vmichame pokrajena rajcata, koreni, sul, rajsky protlak, podlijeme trochou vody a pod poklickou dusime asi 15 minut.
Nakonec posypeme posekanou petrzelkou.
Na olivovem oleji dozlatova osmahneme testovinovou ryzi, prisypeme dobre proplachnutou ryzi, sul, maslo, zalijeme vodou a uvarime.
Piniove orisky oprazime na malem mnozstvi olivoveho oleje. Pri servirovani jimi posypeme ryzi.
Kdo rad kyselejsi, muze okru pri podavani zakapnout trochou citronove stavy.